Szorongás az iskolakezdéstől

Szorongás az iskolakezdéstől. Normális, ha szorongok?

Diákok ezrei számolják vissza a napokat, hiszen ismét kezdődik az iskola. Van, aki örömmel, van, aki vonakodva, és van, aki szorongással telve várja ezt a napot.

Mutatjuk, melyik az a három helyzet, ami gyakran nyomasztja iskolakezdéskor a diákokat.

Normális, hogy ezt érzem?

 

1/ Szorongás az ismeretlentől

Ezt akkor tapasztalhatod, ha például új iskolába/ osztályba készülsz, vagy ha a körülmények változtak meg (például végzős leszel, új tanárokat kapsz).

Ne aggódj, ez teljesen természetes emberi reakció, ha új helyre, új emberek vagy új körülmények közé kerülünk.

 

1/ Szorongás az ismeretlentől

Mit tehetsz?

Adj időt magadnak megismerni az új helyzetet. Kérdezd meg a már tapasztaltabbakat, mire számíthatsz. Hangolódj lépésenként, fedezd fel az új iskola környékét, kerülj képbe és nézz utána a fontos információknak.

 

2/ Teljesítmény-szorongás

#pszichodiak0186

 

Az iskolában és az egyetemen a legtöbb esetben a teljesítményünk (ennek mérése, másokkal való összehasonlítása) van a középpontban.

Az év előrehaladásával a teljesítmény-szorongás még is erősödhet is a diákokban, a bizonyítvány, az érettségi, a tovább-tanulás vagy a vizsgaidőszak miatt.

 

 

2/ Teljesítmény-szorongás

Mit tehetsz?

Ahhoz, hogy a céljaidat elérd, nem kell mindig mindenből 100%-on pörögni! Válaszd ki, mire fogsz koncentrálni az új tanévben. Gondold át, ehhez milyen kisebb lépéseket tehetsz a napi rutinod részeként.

 

 

3/ Félelem a társas helyzetektől

#pszichodiak0588

Ezt tapasztalhatod, ha új iskolába kerülsz, új osztálytársaid lesznek vagy új tanárokat kapsz. Van, hogy fizikai tünetek (pl. izzadás, remegés) is társulhatnak ehhez az érzéshez.

Normális, hogy foglalkoztat mások véleménye, reakciója, vagy, hogy mit gondolnak rólad a többiek, hiszen természetes vágy, hogy jó benyomást keltsünk másokban, és egy közösség tagjának érezzük magunkat.

 

 

3/ Félelem a társas helyzetektől

Mit tehetsz?

Tudd, hogy nem vagy egyedül ezzel az érzéssel. Akkor sem, ha mások magabiztosabbnak tűnnek. Keress valakit, aki szimpatikus, és akivel együtt töltheted ezt a kezdeti időszakot, míg apránként a többieket is megismered.

Mit tehetek még?

Csökkentsd a fesztültséget!

Könnyebb nyitottnak lenni, és megtalálni a megoldásokat, ha nyugodtabb vagy. Beválhat a légzéstechnika, mozgás, séta, meditáció, mindfulness gyakorlatok.

 

Beszélj róla!

Oszd meg egy neked kedves személlyel, mit érzel, és beszélgessetek róla! Az iskola- pszichológus, diáktanácsadó is segíthet!

 

 

Teljesen természetes dolog, ha izgalom vagy feszültség van benned egy új időszak előtt. Ez normális.

 

A bejegyzés forrása: https://www.instagram.com/p/ChwG71tK7-W/

A bejegyzést készítette: Molnár Sára, Pszichodiák Alapítvány

Molnár Sára bejegyzései:  https://www.instagram.com/explore/tags/pszichodiaks/

Pszichodiák Alapítvány bejegyzései: https://www.instagram.com/pszichodiak/