Gondolnád, mi mindenre jó, ha van egy hobbid?

Gondolnád, mi mindenre jó, ha van egy hobbid?
Szabadidős tevékenység

Önkéntes, nem munkával, hanem élvezet céljából végzett tevékenység. Például hobbi, művészeti tevékenység (befogadói: színház, múzeum, alkotói: festés, kézműves foglalkozások), rendszeres testmozgás. Számos előnnyel szolgál.

 

1/ Boldogságélmény

Ha a tevékenységet a tökéletes, érzelemmentes bevonódás, a tartós figyelmi koncentráció, és a képességek és a kihívás egyensúlya jellemzi, flow-élményt élhetünk át. Ilyenkor feloldódunk a tevékenységben, mély bevonódást és felfedező izgalmat élünk át. Ha a tevékenység meghaladja a képességeinket, szorongást, ha alulmúlja, unalmat tapasztalatunk.

 

2/ Erőforrásgazdagítás

A karrierünkhöz szükséges erőforrásaink (például az énhatékonyság) a munkán kívül, szabadidős tevékenységek során is fejleszthetők. Ilyenkor nagyobb fokú autonómiát, több választási lehetőségeket élünk meg, valamint ezek a megújulás forrásaiként is szolgálhatnak. Főképp, ha a gyakran végzett szabadidős tevékenységeink jellege eltér a munkánktól.

 

3/ Kognitív funkciók

A szabadidős tevékenységek kedvező hatással vannak a kognitív funkcióink (pl. memória, figyelem) megőrzésére. A fizikai aktivitás mellett egyre több tanulmány támasztja alá, hogy a szabadidős tevékenységek más típusai, pl. a társas tevékenységek védőszerepet töltenek be nemcsak a mentális funkciók, hanem az egészségünk, közérzetünk terén is.

 

4/ Stresszcsökkentés

A szabadidős tevékenységek, fizikai aktivitás általános hangulatjavító hatásuk mellett segítenek kiszakadni a hétköznapok egyhangúságából, problémáiból, segítik a figyelemelterelést. A közös tevékenységek során a társas támogatást is megélhetjük. Emellett jótékony hatással lehetnek a stresszhormonok csökkentésére, a különböző stresszbetegségek megelőzésére is.

 

5/ Antidepresszáns

Az idős személyek körében egyes szabadidős tevékenységek (pl. heti rendszerességű hobbik, különleges sütés-főzés, heti vagy havi társasági klublátgatások vagy testmozgás) csökkentik a depresszió mértékét, előfordulását. Ebben szerepet játszik a kreatív kifejezés, a kognitív stimuláció, az esztétikai élvezet, az érzékszervi aktivitás vagy a társas interakció.

 

A bejegyzés forrása: https://www.instagram.com/p/CcuKY2QqwhS/

A bejegyzést készítette: Karsai Szilvia, Pszichodiák Alapítvány

Karsai Szilvia bejegyzései:  https://www.instagram.com/explore/tags/pszichodiakx/

Pszichodiák Alapítvány bejegyzései: https://www.instagram.com/pszichodiak/