A számok fogságában – alapozd másra az önértékelésed!

A számok fogságában – alapozd másra az önértékelésed!

Az életünk számos területén hajlamosak vagyunk számokkal jellemezni magunkat: legyenek azok az iskolai jegyeink, a testsúlyunk, a kedvelések száma az új képünkön vagy a fizetésünk. Ez a módszer nagyon jó alap a társas összehasonlításhoz. A számok alapján való összehasonlításnak azonban az a veszélye, hogy megfeledkezünk róla, hogy az ember sokkal több, mint néhány mutató.

Az önértékelés: A személy magáról alkotott képe, ami nagyjából azt foglalja magában, hogy mennyire elégedett magával, mennyire tartja magát értékesnek.

Bár biztosan eszünkbe jut néhány terület, ami manapság nagyon fontosnak tűnik, (például a külső megjelenés, a státusz és a kereset), ez még nem jelenti azt, hogy ezek az értékesség egyedüli mutatói, és nem is lehet másként gondolkozni róla. Mind bizonyos területekre alapozzuk az önértékelésünket – amiken a pozitív vagy negatív változások kifejezetten erősen érintenek minket.

Valóban fontos a teljesítmény azokon a területeken, amelyek egybeesnek a személyes céljainkkal, de ha mindenben tökélyre törekszünk, azzal csak ártunk magunknak. Aki az önértékelését inkább belső, elvontabb, személyesebb tényezőkre alapozza, elégedettebb lesz, mint az, aki megfoghatóbb dolgokra vagy mások véleményére fókuszál.

Próbáld ki az alternatívákat! A számok helyett koncentrálj inkább a befektetett idődre, az erőfeszítéseidre, arra, amit már elértél! Figyeld meg, hogy melyik életterületek, tevékenységek okoznak neked valódi, személyes örömöt! Ne foglalkozz túlságosan ismeretlenek véleményével – ők nem tudják felmérni, hogy mennyire értékes vagy!

 

A bejegyzés forrása: https://www.instagram.com/p/Ce7yH3KK6PA/

A bejegyzést készítette: Kreitli Fanni, Pszichodiák Alapítvány

Kreitli Fanni bejegyzései:  https://www.instagram.com/explore/tags/pszichodiakn/

Pszichodiák Alapítvány bejegyzései: https://www.instagram.com/pszichodiak/