Time box

Időgazdálkodás. Time Box
Mi az a timeboxing?

Egyszerű módszer az idő kezelésére, amely magába foglalja egy tevékenység előre meghatározott időbeosztását és befejezését határidőn belül.

Kezdeti apró lépések

Először oszd szét munkádat két részre: reaktív munka és reflektív munka.

Reaktív munka: amikor folyamatosan elérhetőnek kell lenni és reagálni mások igényeire például hívásokon, e-maileken keresztül.

Reflektív munka: Olyan feladatokat, amelyeket csak zavaró tényezők nélkül tudsz elvégezni, mint például a tervezés, a stratégiaalkotás, az írás, a gondolkodás stb.

Amikor elkezded a timeboxingot szánj időt a reflektív munkára. Még a napi 15 perc is elég. A többi lehet reaktív munka az alapján, hogy mit igényel a munkád.

A kulcs, hogy tudasd másokkal, hogy reflektív munkát végzel, így a munkatársai tudják, hogy nem szabad zavarniuk, nem várhatnak e-mail válaszokat stb.

Tervezés és kifogás

A reflektív munka megtervezése erőfeszítést igényel. Ez magába foglalja a prioritások és értékek átgondolását.

Fontos, hogy felismerd azt az érvelést, hogy “rendelkezésre kell állnod” a főnöködnek, kollégáidnak, csak egy kifogás, amely segít elkerülni a nehéz munkát

Nem arról van szó, hogy valakinek valóban szüksége van rád. Attól tartasz, hogy igen. De ez a félelem csak egy érzés. Ez nem mindig igaz.

Ha a napodban legalább egy kis időt szánsz a reflektív munkára, és nyitva hagyod a nap hátralévő részét a reaktív munkára, akkor nyugodtan továbblépsz.

Előnyei

Nem kell azon gondolkodni, hogy lesz-e időd például Netflixet nézni, amikor tudod, hogy már be van ütemezve a naptárodban.

Kiküszöböli azt a bűntudatot is, amelyet gyakran érzel, miközben pihensz, és megadja neked a szabadságot, hogy teljes mértékben a pillanatban legyél.

A bejegyzés forrása: https://www.instagram.com/p/Ch6XTizqQCc/

A bejegyzést készítette: Tremmel Flóra, Pszichodiák Alapítvány

Tremmel Flóra bejegyzései:  https://www.instagram.com/explore/tags/pszichodiakt/

Pszichodiák Alapítvány bejegyzései: https://www.instagram.com/pszichodiak/