Körkérdés

Játék barátoknak, ismeretleneknek, kollégáknak, családoknak.

Körkérdés
Közösségépítő játék © 2011

Meséljetek, kérdezzetek…
…és figyeljétek, ahogyan a játék
fokozatosan működésbe lép!

korkerdes 38

1. Mi a Körkérdés?

Közösségépítő játék. Élményekkel fűszerezi a baráti beszélgetéseket, de játékos fogódzót nyújt az új emberek megismerkedésében is.

2. Kiknek ajánlott a játék?
Bárkinek! 🙂 Ismerősök és ismeretlenek számára is. A régóta összetartó, egymást igen jól ismerő szoros baráti közösségekben éppúgy bizonyított már, mint ismeretlenek társaságában.

Mivel a Körkérdés a kifejlesztése óta eltelt években számos alkalommal sikerrel bizonyított, így minden beszélgetésre és mások meghallgatására nyitott lelkes érdeklődő számára jó élményeket nyújthat.

A játék pszichológusokból álló szakmai csoport előtt is jól szerepelt, így a baráti társaságok, önkéntes csoportok vagy újonnan alakuló csoportok mellett pszichológusoknak, tanároknak, trénereknek, oktatóknak, ifjúsági szakembereknek is jó választás.

3. Akkor a munkahelyemen is játszhatjuk?
Igen, sőt! 🙂 Céges csapatépítésekhez külön verziónk is létezik. Ezen kívül többször bevált már tréningeinken, szervezetfejlesztések során. Jól jöhet iskolákba, tanároknak, csoportoknak, önkénteseknek, de akár párok, barátok kettesben is játszhatják.

…vagyis…
barátoknak, ismeretleneknek, családoknak, kollégáknak, ballagóknak, pároknak, tágabb rokonságnak, trénereknek, tanároknak, meglepetés szülinapot, leány/legénybúcsút,
szilveszteri bulit, lakásavatót szervezőknek, kirándulóknak, táborozóknak, nyaralóknak, volt osztálytársaknak, vegyes társaságoknak, baráti társaságoknak, önkénteseknek, szervezeteknek, csapatoknak, kíváncsiaknak, céges karácsonyon résztvevőknek, rokonlátogatóknak, szilveszterezőknek …

fb hird 2

Ismerd meg a többieket, meséld el a történeteidet, nosztalgiázz…
… és figyeld, ahogy a játék működésbe lép!

4. Mire jó ez a játék? Miért csináltátok?
Alapelve, hogy történeteket hallgatni, mesélni egyszerűen jó. Egy-egy jóízű beszélgetés izgalmas meglepetéseket tartogathat, csak a megfelelő kérdést kell feltenni hozzá. A hatást és a közösségi élményt a kérdésfeltevés témája, módja, megfogalmazása, mélysége, az alkalmazott játékszabályok, valamint a csoport nyitottsága együttesen határozza meg.

Szeretnénk a hangsúlyokat a minőségi időtöltések és élmények irányába eltolni. Hogyan? Úgy, hogy közösséget építünk, erősítünk. Olyan közösségeket, akik figyelnek egymásra, és igazán ismerik és értik egymást. Ennek a tevékenységünknek az egyik eszköze a Körkérdés kártyajáték, amely rugalmasan, játékosan képes új színeket, korábban fel nem merült kérdéseket, témákat csempészni a beszélgetésekbe.

A Körkérdés kártyalapjaival azt hidaltuk át, hogy ezek a beszélgetések ne legyenek “erőltetettek” vagy “műviek”, ne feszengjünk ismeretlenek között (ha vegyes társaságról van szó). A játékos forma nem csupán oldott hangulatot biztosít a beszélgetéshez, de egy játékélményt is ad, amely magával ragad.

5. Hogyan játsszuk?
A játék nagyszerűsége, hogy végtelenül egyszerű és szokatlanul rugalmas. A társaság tagjai húznak egy (vagy több) kártyát, és a rajta szereplő állítással, kérdéssel kapcsolatban felidéznek egy személyes történetet, esetet, véleményt, gondolatot, ami csak eszükbe jut a leírtak apropóján. A legnépszerűbb változatban a kihúzott kártya körkérdésként funkcionál a társaság többi résztvevője felé, azaz mindenki körben megválaszolja ugyanazt a kérdést.

6. Hányféle Körkérdés van?
A játék alapját 2011 decemberében Karsai Szilvia pszichológus dolgozta ki, és már a debütálás napján sikert aratott. A játék frappáns, intelligens módon csempész bele új és új elemeket a társalgásba, tovább facilitálva ezzel az amúgy is izgalmas beszélgetéseket.

Az első 100 kérdés igen gyors népszerűségét látva újabb két, majd még két csomag látott napvilágot, így jelenleg összesen ötfajta Körkérdés létezik: az első, 2011 decemberében fejlesztett 100 kérdéses eredeti csomag kártyás és játéktáblás változatban, és négy rövidebb, különféle tematikus kártyacsomag, melyekkel akár már találkozhattatok is rendezvényeinken.

7. Lehet-e ízelítőt látni a játékból?
Természetesen igen. Itt az oldalon, valamint a kártya facebook oldalán osztottunk már meg képeket, kártyákat az eredeti és a folytatás kártyákról is, és időről időre újabb mintákat teszünk közzé az összes csomag legnépszerűbb kártyáiból. A játék 5. születésnapja alkalmából 2016-ban, valamint a 2020-as járvány első hullámos kijárási korlátozása alatt pedig ingyenes termékminta volt letölthető az év végi időszakban.

8. Mi van, ha valaki utál idegenekkel beszélgetni vagy “lelkizni”? Ez náluk is beválik?
Jó eséllyel igen. Bár sok minden múlik a társaság hangulatán is, a játék úgy lett kialakítva, hogy mindenki megtalálja benne a számára izgalmas kérdéseket, témákat.

Volt egy alkalom, amikor néhány srác szerette volna kipróbálni a játékot. A férfiakról általában azt “szokás” gondolni, hogy “nem szeretnek lelkizni”. A játék során elég hamar kiderül, hogy itt erről szó sincs! Hiszen mindenki csak annyira vesz részt a beszélgetésben, amennyire szeretne. Annyit oszt meg magáról, amennyit szeretne. Még az is előfordulhat, hogy passzol és nem válaszol egy kérdésre vagy egyszerűen másik lapot húz. Ráadásul, ha megnézitek a lapokat, a témák egyáltalán nem indiszkrétek. A lehetőségek nagyon rugalmasak, a társaság hangulatához igazíthatók. Végül a srácok hajnali négyig beszélgettek, és akkor is csak azért hagyták abba, mert másnap korán kellett kelniük. “Na, csak még ezt az egyet” – ez lehetett volna az est mottója 🙂

Vagy ott van a lány, aki csak meg akarta mutatni a barátnőjének, hogyan néz ki a csomag, aztán jól ottragadtak a kávézóban. Annyira lelkesek lettek, hogy az összes kérdést azonnal meg kellett egymással beszélniük 🙂

Persze, olyat is láttunk már, hogy elsőre nem váltott ki túl nagy lelkesedést a játék. De ezeket a helyzeteket kifejezetten izgalmasnak találjuk. Volt már többször, hogy valaki a “kártya? ja, aham…király…” hozzáállással tette félre a csomagot. Aztán mégis furdalta a kíváncsiság, és “csak belekukkant, mégis mi ez”. Majd egyszer csak azt veszed észre, hogy percek óta nevetgél meg somolyog magában azon, hogy melyik kérdést kinek tenné fel a legszívesebben, melyik haverja mit mikor mit mondana és vele milyen sztorik történtek.

Hasonlóan, nagy kedvencünk az “én csak megfigyelőnek ülök be közétek, játsszatok egy pár kört” figura is. A végét már ki is találtátok… 😉 Nem csupán beszáll a játékba, de már az első kör sem mehet végig nélküle 🙂

9. Hogyan tudok kapcsolatba lépni veletek?
Kérdéseidre szívesen válaszolunk az info@pszichodiak.hu vagy a karsai.szilvia@pszichodiak.hu címen. Megrendelésről, kipróbálásról egyeztetni ugyanitt tudsz. Észrevételeidet, véleményedet, visszajelzéseidet, sőt, történeteidet, élményeidet is szívesen fogadjuk ezen a címen. Ha pedig követnél bennünket, kérj értesítést az új bejegyzéseinkről a facebookon. Itt van hozzá itt, és itt egy kis hogyan tudod beállítani.

Kövess bennünket: 

Körkérdés

Instagram

Pszichodiák Alapítvány

Pszinapszis – Budapesti Pszichológiai Napok

Hogy néz ki?

Facebook

Jó élményekben gazdag beszélgetéseket, játékot kívánunk!

fotó kk fb

Minden jog fenntartva. A kártyacsomagok részleteiben vagy egészében történő bármiféle másolása, sokszorosítása, reprodukálása vagy terjesztése a szerző, illetve a kiadó írásos hozzájárulásával és a forrás feltüntetésével lehetséges.

© Karsai Szilvia, 2011
© Pszichodiák Alapítvány, 2011