Vérnyomásnapló (PDF, EXCEL) – TÉRÍTÉSMENTES

Ft

Kövesd a vérnyomásod változását könnyedén online letölthető, nyomtatható vérnyomásnaplónk segítségével! A letöltéssel két kényelmes változat közül választhatsz: (1) letölthető-nyomtatható, papír-ceruza PDF vagy (2) dinamikusan bővíthető Excel táblázat. TÉRÍTÉSMENTESEN LETÖLTHETŐ MINDKÉT VÁLTOZAT.

Leírás

A cikk tartalma:

  • Miért használj vérnyomásnaplót?
  • Hogyan használd a vérnyomásnaplót?
  • Miért alkottuk meg a saját vérnyomásnaplónkat?
  • Milyen előnyökkel rendelkezik egy papír-ceruza vérnyomásnapló az okoseszközökhöz képest?
  • Kiknek ajánljuk az általunk összeállított PDF, illetve XLSX eszközünk alkalmazását?
  • Miért adjuk ingyenesen?

Miért használj vérnyomásnaplót?

Az egészséges életmód kialakításában és fenntartásában az olyan egyszerű eszközök is kulcsfontosságúak, mint például egy vérnyomásnapló.

A vérnyomásnaplók segítenek figyelemmel kísérni a vérnyomásodat, ami alapvető a szív- és érrendszeri egészség megőrzéséhez. Rendszeres feljegyzéseiddel könnyebben észreveheted az esetleges változásokat, és időben reagálhatsz rájuk.

Számos előnnyel jár az egészségedre és a jóllétedre nézve, ha időről időre tudatosan figyelemmel kíséred az egészségügyi mutatóidat, köztük például a vérnyomásod alakulását.

Elhoztunk 3×3 érvet ezek közül:

1/ Megelőzés: A rendszeres vérnyomásmérés lehetővé teszi az esetleges kockázatok korai felismerését és kezelését, még mielőtt komolyabb egészségügyi problémák alakulnának ki.

2/ Betegségek felismerése: A stabil vérnyomás hirtelen változása vagy tartósan magas értékek jelezhetik egészségügyi problémák jelenlétét (például magas vérnyomás, szívbetegségek vagy más krónikus betegségek), ezért időben elkezdhetsz konzultálni az orvosoddal.

3/ Motiváció: A napló vezetése motivációt jelenthet az egészségesebb életmódhoz vagy a kezelési terv betartásához. A lépésenkénti célkitűzések elérésének nyomon követése és az eredmények dokumentálása ösztönözhet a kitartásra és a pozitív változások elérésére.

4 Kezelés hatékonyságának nyomon követése: Ha valaki gyógyszereket vagy életmódbeli változtatásokat alkalmaz a vérnyomásának kezelésére, a rendszeres ellenőrzés lehetővé teszi számára, hogy nyomon kövesse a kezelés hatékonyságát, és szükség esetén módosításokkal kapcsolatban felkeresse a szakorvosát.

5/ Stresszkezelés és életmódváltás: A vérnyomás követése ösztönözhet az egészségesebb életmód kialakítására, például az egészséges étkezés, a megfelelő alvási szokások kialakítása, a rendszeres testmozgás, a stresszkezelés, az optimálisabb munka-magánélet egyensúly terén is.

6/ Információ: Egy egészségügyi napló, így a vérnyomásnapló is lehetővé teszi az orvossal vagy más egészségügyi szakemberrel való hatékonyabb kommunikációt. Az orvos számára hasznos információkat szolgáltathat az egészségi állapotról, segítve ezzel a pontosabb diagnózisokat és kezelési tervet.

7/ Személyes felelősségvállalás: A saját egészségünkkel kapcsolatos adatok követése és monitorozása segít abban, hogy tudatosabbak legyünk az életmódbeli döntéseinkben és aktívan felelősséget vállaljunk saját jóllétünkért.

8/ Tudatosság: A naplózás, az egészségügyi változások rendszeres követése azáltal is segíti az egyén tudatosságának növelését, hogy könnyebben fel lehet ismerni a mintákat és összefüggéseket az egészségével kapcsolatban.

9/ Visszatekintés és tanulás: A pontosan vezetett, esetleg egyéb körülményekkel (pl. fronthatás) kiegészített napló lehetővé teszi a visszatekintést, és az esetleges mintázatok, összefüggések könnyebb észrevehetőségét, továbbá tanulási lehetőségeket is kínál az egészségesebb életmód kialakításához és fenntartásához. Fontos ugyanakkor, hogy a következtetéseket és a kezelési terveket szakorvos állapítsa meg!

Hogyan használd a vérnyomásnaplót?

A letöltéssel két változathoz, valamint az útmutatóhoz férsz hozzá:

  • egy PDF változathoz, ami bármennyi példányban kinyomtatható, kézzel egyszerűen kitölthető. Ehhez nincs is másra szükséged, mind egy vérnyomásmérőre és egy tollra, na és persze a vérnyomásnaplóra. A méréseket dátummal láthatod el, sorszámot adhatsz nekik. A lap tetején számozhatod vagy kezdődátummal láthatod el, egy lezárt hónap esetén összetűzheted, mappába rendezheted, hogy bármikor kéznél legyen. A mérete A4, tehát az adatokat nem kell bepréselned az iciri-piciri rubrikákba (persze, megteheted azt is, hogy kisebb vagy nagyobb méretben nyomtatod ki).

  • az Excel táblázatban a számítógépeden, internetkapcsolat nélkül is vezetheted a naplód. A program a megadott adataid alapján automatikusan diagramokat készít egy-egy külön munkalapon, így a grafikonokon vizuálisan is könnyebben látható az egészségügyi adataid alakulása. Ha konzultációra mész, akkor pedig a szükséges oldalakat könnyedén elmentheted pdf-ben vagy akár ki is nyomtathatod, hogy magaddal vihesd. A rendszerezettség érdekében minden új hónapnak új fájlt hozhatsz létre, így adataid könnyen kereshetők, áttekinthetők lehetnek.

  • A táblázat használatához külön is letöltheted a munkalapok között is megtalálható kitöltési útmutatót, a PDF formátum esetében pedig a lábjegyzetben találod meg a kitöltési instrukciókat.
  • Mit NEM tudsz nálunk letölteni? Mi pszichológusok vagyunk, és az egészségtudatosság szokássá válását, a testi-lelki egészség aktív fejlesztését szeretnénk elősegíteni, ezért magához a szokáskialakításhoz (tehát az adatok rögzítéséhez) adunk eszközt. Az eredmények értelmezése már orvosi kompetencia, így ezzel kapcsolatos általános orvosi információkat tőlünk nem kaphatsz, pláne nem egyéni konzultációt a témában, mert nem ez a szakterületünk. Mi abban tudunk segíteni, hogy szokássá formálhasd az egészségtudatosságot, így például ezzel a vérnyomásnaplóval az egészségügyi adataidat rendszerezett formában tudd gyűjteni a magad számára, a kiértékeléssel kapcsolatban pedig mindig fordulj a területen kompetens szakemberhez!

Fontos! Ne feledd, hogy az egészségügyi eredmények értelmezését mindig bízd orvosodra vagy egészségügyi szakemberre. A vérnyomásnaplónk segíthet az egészséged nyomon követésében, de az optimális eredmények eléréséhez és megértéséhez mindig kérj tanácsot a szakértőktől!

Miért alkottuk meg a saját vérnyomásnaplónkat?

A vérnyomásnak vitathatatlanul jelentős hatásai vannak a testi-lelki egészségre, a pszichés működésre, a mentális jóllétünkre, gondoljunk akár a stresszre, az alvászavarokra, a kognitív funkciókra, a közérzetünkre, a hangulatunkra.

Az okostelefonok és az okosórák térhódításával széleskörű egészségügyi arzenált hordhatunk a zsebünkben, amelyek segítenek számunkra a testmozgás, a fizikai aktivitás, az alvásminőség, a szívritmus, a kalóriaszámlálás terén. Számos funkcióval bírnak, az ajánlásoktól és edukátoroktól kezdve a naplózó alkalmazásokon át a mérőeszközökig. Emlékeztetőket küldhetnek, egyes verziókból az adatok könnyen letölthetők, más szoftverekbe eljuttathatók.

Mégis milyen előnyökkel rendelkezik akkor egy papír-ceruza vérnyomásnapló az okoseszközökhöz képest?

1/ Egyszerű használat: a PDF kitöltése a nyomtatást követően magától értetődő, de a lábjegyzetben van egy rövid útmutató is. Az Excel táblázatot sem bonyolult használni. Annyi a különbség, hogy nem papírra írod be az adatokat tollal, hanem a táblázatba billentyűzettel.

2/ Könnyű hozzáférhetőség: A PDF változat bárhol és bármikor használható, csak egy toll és egy papír szükséges hozzá. Összehajtható, nem foglal sok helyet, nem nehéz, nem kell cipelni.

3/ Offline: a letöltést követően nem igényelnek internet kapcsolatot, nem fogy el miattuk a mobil internet, és akkor is működnek, ha nem tudunk csatlakozni a helyi Wi-Fi hálózathoz.

4/ Költséghatékony: a nyomtatást leszámítva a PDF-nek nincs költsége, míg egy health tracker mobilapplikáció megfelelő, operációs rendszer verziószámban és gyártó márkában is kompatibilis okostelefont igényel. Minél több funkcióval rendelkezik egy okosalkalmazás, általában annál drágább. Bár hosszú távon érdemes egybe befektetni, ezt nem mindenki engedheti meg magának épp akkor, amikor épp szüksége lenne rá.

5/ Árammentes: evidens, de a kinyomtatott vérnyomásnaplót nem szükséges feltölteni. Az sem baj, ha elfelejtettük a telefontöltőt magunkkal hozni, mert az adatok a nyomtatott vérnyomásnaplóból töltés nélkül is bármikor könnyen rögzíthetők, hozzáférhetők, áttekinthetők.

6/ Rendszeresség: a hozzávetőlegesen fix időpontokban történő kitöltés új egészségmagatartási formákhoz, szokásokhoz vezet, ami rendszerességet, keretet nyújthat a napunkban vagy a hetünkben, még a fizikai állapotunk nehezebb időszakaiban is.

7/ Személyesség: ahogyan sokan preferálják a kézírást, a kézzel írt naplókat, leveleket, úgy egy kézzel írt vérnyomásnapló is többeknek ad extra kontroll- és tudatosság-érzetet, és ezen keresztül élik meg a tettrekészség, aktivitás élményét, szemben a szinte automatikusan és észrevétlenül rögzített applikációs mérésekkel.

8/ Széleskörű adatelemzés: a papír-ceruza változatok, így az általunk szerkesztett PDF, valamint az általunk készített Excel táblázat is lehetőséget ad arra a felhasználóknak, hogy ne csupán az okoseszközökbe előzetesen betáplált grafikonokat, adatösszefüggéseket jeleníthessék meg. Az Excel táblázatunk tartalmaz néhány előzetesen elkészített grafikont, amelyeket automatikusan generál a rendszer, azonban, ha többre is kíváncsi vagy, a fájlt újabb munkalapokkal és újabb grafikonokkal is bővítheted. Ha szeretnél, üzenetet is küldhetsz a számunkra, ha nem találsz megoldást egy-egy más típusú diagram megjelenítésére, vagy új funkciókkal szeretnéd bővíteni az excel táblázatot. Egy letöltött változattal az a veszély sem fenyeget, hogy elvesznek az adatok, vagy hogy a tárhelyproblémák miatt eleve nem is lehet rögzíteni őket.

9/ Adatvédelem: Mivel sem a kinyomtatott PDF, sem az Excel táblázat nem kapcsolódik az internetre a használata közben, és az adatait nem továbbítja a szoftver semmilyen felhőbe, az itt vezetett egészségügyi adataidhoz is csak azok férnek hozzá, akiknek megmutatod őket.

A fenti előnyöket figyelembe véve azért alkottunk saját vérnyomásnapló változatot, mert egyelőre még nem találtunk olyan verziót, ami a számunkra fontosnak tartott paramétereket egyidejűleg kezelni tudja (pl. mérések pontos időpontja, fronthatás, egyéb körülményeket illető megjegyzések), valamint tetszőlegesen sokszorosítható (a folytonosság nyomon követhető, ha a sorszámok elé mindig beírjuk a soron következő tízeseket, feljegyezzük a lap tetejére a kezdődátumot, vagy egyszerűen csak megszámozzuk az oldalakat), ráadásul nyomtatóbarát is, és nem fogyasztja indokolatlanul a festékpatront.

Kiknek ajánljuk az általunk összeállított PDF, illetve XLSX eszközünk alkalmazását?

1/ A költséghatékonysága miatt azok számára előnyös, akik jelenleg nem engedhetnek meg magunknak egy olyan hirtelen, váratlan nagyobb kiadást, ami egy health tracker funkciókkal ellátott okosóra – okostelefon szett jelentene a számukra.

2/ A kitöltések során összegyűlt tapasztalat azok számára jelenthet segítséget, akik egyelőre még nem tudtak dönteni, hogy milyen típusú alkalmazást töltsenek le, vagy milyen típusú okoseszközt szerezzenek be, mert nem pontosan tudják még, hogy milyen gyakran, illetőleg milyen funkciókat használnának. A személyes tapasztalat megkönnyítheti a későbbi eszközválasztást is.

3/ A könnyű hozzáférhetőség miatt pedig azok számára lehet tökéletes, akik gyakran küzdenek internethozzáférési, telefonos szolgáltatási, akkumulátortöltöttségi esetleg tárhely telítettségi problémákkal. Egy papír-ceruza vérnyomásnapló egy tollal egy táskazsebben is elfér. A papír-ceruza változat akkor is könnyen kezelhető, ha valaki átmeneti vagy tartós akadályozottság miatt nem tud jelenleg okoseszközöket használni.

Miért adjuk ingyenesen?

Szerintünk ez az egyszerű, kényelmes vérnyomásnapló nem egy kényelmi szolgáltatás, hanem alapvető fontosságú a testi-lelki egészség szempontjából, valamint szeretnénk az egészségtudatosság üzenetét minél szélesebb körben átadni.

Ugyanakkor, ha tetszett ez a letölthető termékünk, és úgy véled, szívesen támogatnád a munkánkat, hogy még több ingyenes és/vagy kényelmi, térítéses terméket fejlesszünk, megteheted itt a webshopon keresztül is egy egyszeri adomány eljuttatásával, vagy akár banki utalással is a 11706016-20787347 OTP bankszámlaszámra alapítványunk nevére (Pszichodiák Alapítvány).

Ezzel a támogatással hozzájárulhatsz, hogy még több időben tudjunk termékfejlesztéssel, tartalomgyártással foglalkozni, és még több időt fordíthassunk arra, hogy olyan termékeket készítsünk nektek, amelyek igazán hozzájárulnak a testi-lelki öngondoskodáshoz. A te támogatásoddal még több emberhez juthatnak el az általunk készített kreatív, széles palettájú termékek.

Azzal is segíted munkánkat, ha visszajelzést adsz a számunkra. Ezt megteheted e-mailben (info@pszichodiak.hu), vagy névtelen formában ezen az űrlapon keresztül.

Jó egészséget kívánunk!

 

Letöltés

A lap tetején (“Kosárba teszem” gomb megnyomásával. A példányszámot nem szükséges beállítani.)

1/ Kosárba teszem, majd a Kosár gombra kattintani.

2/ Ellenőrizni a kosár tartalmát. A felesleges elemek az “Elem eltávolítása” gombbal törölhetők, a példányszám is módosítható.

3/ Proceed to Checkout gombbal mehetünk tovább.

4/ Az adatok megadása után a Megrendelés gombra kattintva adható le a rendelés.

5/ Sikeres megrendelés esetén azonnal megjelennek a letöltési linkek a képernyőn, és e-mailben is megérkeznek.