5 jel, hogy a kapcsolatotok veszélyben van

Milyen jelei lehetnek egy párkapcsolat megromlásának? Mai bejegyzésünkben ezt a kérdést járjuk körül.

1/ Konfliktusok durva nyitással

A beszélgetés eleje általában megjósolja annak lefolyását. Amennyiben az egyik fél támadólag kezdi a beszélgetést, az gyakran kritizálással, a felelősség elhárításával, eredménytelen vitával végződik. Helyette érdemes a vitás pontot konkrét esetre vonatkozóan megfogalmazni. Azaz, hogy bizonyos cselekedet miatt hogyan éreztük magunkat és a jövőben mire lenne szükségünk.

2. Megvetés a másik felé

A megvetést a másikról való hosszantartó negatív gondolatok hozzák létre. Megvetés formái például a szarkazmus, szitkozódás, gúnyolódás, hitetlenkedés, ellenséges magatartás. Ezek a megnyilvánulások a lenézést, utálatot közvetítik a másikkal, ami a konfliktusok elmélyüléséhez vezet.

3. Érzelmi visszavonulás

A kivonulás vitatkozás során általában akkor történik meg, amikor az egyik fél intenzív kritikát kap a másik féltől. Ennek hatására visszavonul és bezárkózik: félrenéz, elhallgat, nem mutatja ki az érzelmeit vagy éppen ellenkezőleg: ő is támadólag viszonyul a másikhoz. Érzelmi visszavonulás esetén távol marad az illető a veszekedéstől, de ezzel a kapcsolattól is.

4. Kommunikáció hiánya

Ahogyan a pár tagjai egyre inkább eltávolodnak egymástól, úgy beszélgetések is ritkulnak, felszínesebbek lesznek. Csökkenhet a fizikai intimitás, mint az ölelés, érintés, csók, szexuális élet. A két fél ebben a fázisban gyakran különálló életet folytat, érzelmileg eltávolodva egymástól. (A távolság változása bizonyos szinten a kapcsolat fejlődési folyamatának része. Erről lásd korábbi posztunkat a #pszichodiak0507 hashtag alatt.)

5. Negatív emlékek

Amennyiben a másikkal szembeni negatív beállítottság állandósul, az a múlt emlékeit is átszínezi. Nemcsak a jelenről, hanem kapcsolatuk kezdetéről, boldog időszakáról a negatív emlékeket emelik ki és kevés pozitív történést tudnak felidézni.

 

PRO TIPP ✨: Iktassatok be rendszeres beszélgetős estéket, és használjátok sorvezetőnek a klōzer együtt kártyánkat!
👉 https://pszichodiak.hu/termekek

 

 

A bejegyzés forrása: https://www.instagram.com/p/C-__qs1t3nH/
A bejegyzést készítette: Barczikay Dóra, Pszichodiák Alapítvány
Barczikay Dóra bejegyzései: https://www.instagram.com/explore/tags/ pszichodiakbd/
Pszichodiák Alapítvány bejegyzései: https://www.instagram.com/pszichodiak/
Pszichodiák Alapítvány Szerkesztőség

 

Hivatkozás formája:
📚 Barczikay D. (2024). 5 jel, hogy a kapcsolatotok veszélyben van. Pszichodiák Alapítvány, Budapest, 2024.08.23.

 

❓ Miről olvasnál még szívesen?
Írd meg nekünk!

 

Felhasznált forrás:
▫️ Gottman, J. M., Silver, N. (2016). A jól működő házasság 7 alapelve. Kulcslyuk Kiadó.