Trauma Candy Salad, avagy a tényleg mindenízű drazsé

Találkoztál már a TikTokon a Trauma Candy Salad trenddel? Mi a véleményed róla? Hoztunk mi is néhány szempontot a trenddel kapcsolatban.

Mi a Trauma Candy Salad Trend?

A TikTokon terjedő, többnyire Gen Z trendben a fiatalok színes cukorkákat dobálnak egy tálba, miközben életük megrázó eseményeiről mesélnek. Ahogyan kidobják a cukrot a zacskóból, úgy adják ki magukból – és vetik elénk
ezeket a felkavaró történeteket. De mi értelme van ennek, és valóban hasznos-e?

Trauma dumping, avagy elárasztás

A közösségi média, különösen a TikTok az élménymegosztási módokat, köztük a traumáink megosztásának a lehetséges módjait is teljesen újraírta.

Húsbavágó, milyen súlyos sorsok, mondatok bontakoznak ki a pár sorban maximalizált kommentek, egy-két perces videók, sőt egyenesen trendek, hashtagek formájában.

Milyen szempontok merülnek fel pro és contra?

1/ Mi a pszichés trauma?

Bővebben lásd: https://www.instagram.com/explore/tags/pdatematrauma/

A trauma egy extrém, abnormális, megrázó, múltbéli életesemény, mely tartósan befolyásolja az egyén hétköznapi életminőségét, integritását a jelenben is.

Egyénileg eltérő, kire milyen esemény van traumatizáló hatással, de közös jellemző a mindent átható jelleg.

A személy világképe megrendül, kiszolgáltatottnak, tehetetlennek, fenyegetettnek érzi magát, úgy érzi, nem tud a helyzettel, ill. annak hatásaival megbirkózni.

2/ Valóban „trauma” az a saláta?

A trend ellenzői úgy vélik, a tartalomkészítők nem megfelelően, túl tágan alkalmazzák, ezáltal bagatellizálják a trauma kifejezést és így a túlélők tapasztalatait is.

Egy kudarc vagy egy szomorú esemény (pl. szakítás, munkahelyi stressz) nem feltétlenül válik traumává.

Traumák lehetnek pl. a háborúk, a katasztrófák, a balesetek, a halálesetek, a súlyos betegségek, a műtétek, a bántalmazás – de több dologtól, pl. az egyéni érzékenységtől is függ egy esemény traumatizáló hatása.

3/ Miért nevetnek a traumákon?

Sokan kifogásolják, hogy néhányan túl könnyed stílusban, néha nevetgélve sorolják legfájóbb életeseményeiket.

A traumára adott reakciók meglehetősen széles skálán mozognak, melybe pl. a sokk, a bűntudat, a harag, a tagadás, az álmatlanság, az emlékbetörések, ill. különböző testi tünetek is beletartoznak.

Nincsen kis és nagy trauma, jó és rossz reakció! Ezek természetes reakciók egy abnormális helyzetre. A humor pedig lehet megküzdési eszköz ebben.

4/ Tényleg segít, ha beszélünk?

Támogató érv a trend mellett, hogy felszabadító, katartikus lehet, ha beszélünk az érzelmeinkről, nyomasztó tapasztalatainkról, ám egyáltalán nem mindegy, kinek, hogyan.

A naplóírás, pl. az expresszív írás paradigma vagy a beszélgetés, a meghallgatás, a társas támogatás mind lehetnek hasznosak a feldolgozásban.

A megosztás a túlélőnek validáló hatással bírhat, míg a hallgatónak támogató erőt jelenthet, hogy nincs egyedül, ha hasonló dolgokon ment keresztül.

5/ Na jó, de miért pont cukorka?

A támogatók szerint a vidám cukorka segíthet megszelídíteni a félelmetes élményt. A játékosság, a humor zsilipként, megküzdési eszközként is szolgálhat.

A cukorkasaláta elkészítése olyan szimbolikus és kontrollt adó rituálét jelenthet a belső élményanyag kiadására, megdolgozására, mint pl. a levélírás, a papírok eltépése vagy a léggömbök elengedése.

6/ Traumatizál a trauma-trend?

1/ A megrendítő videók automatikusan kerülnek elénk a hírfolyamból, előzetes figyelmeztetés (trigger warning), ill. a néző mentális befogadóképességének figyelembevétele nélkül.

2/ A készítők vegyes reakciókkal, köztük bántó kommentekkel is szembesülhetnek.

3/ A trauma hatásait nem szünteti meg egy videó – pláne egy nem megfelelően szenzitív hallgatóság esetén.

A szakemberek a traumafeldolgozás egyéb módjait javasolják további sérülések elkerülése érdekében.

 

 

A bejegyzés forrása: https://www.instagram.com/p/C_XfbSQo3l0/

A bejegyzést készítette: Karsai Szilvia, Pszichodiák Alapítvány

Karsai Szilvia bejegyzései:  https://www.instagram.com/explore/tags/pszichodiakx/

Pszichodiák Alapítvány bejegyzései: https://www.instagram.com/pszichodiak/

Pszichodiák Alapítvány Szerkesztőség

 

Hivatkozás formája:

📚 Karsai Sz. (2024). Trauma Candy Salad, avagy a tényleg mindenízű drazsé. Pros & Cons. Pszichodiák Alapítvány, Budapest, 2024.09.01.

 

❓ Miről olvasnál még szívesen?

Írd meg nekünk!

 

Felhasznált forrás:

▫️ Kiss, E. Cs., Sz. Makó, H. eds. (2015) Gyász, krízis, trauma és a megküzdés lélektana. Pannónia Könyvek. Pro Pannonia Kiadói Alapítvány, Pécs.
▫️ David Oliver (2024). People are making ‘salad’ out of candy and their trauma. What’s going on? USA TODAY, 2024.07.17.
▫️ Alice Wade (2024). Psychologist warns against ‘candy salad’ TikTok trend that see Gen Z ‘trauma dumping’ with their friends (over a bowl of sweets) and urges people to get mental health support instead. Daily Mail Online, 2024.08.09.
▫️ https://traumakozpont.hu/
▫️ https://traumaambulancia.hu/
▫️ Kifejezetten veszélyes lehet a „trauma dumping”, avagy a traumaömlesztés TikTok-trendje. Marie Claire, 2021.10.08.
▫️ Luke Cooper (2024). Trauma Candy Salads Don’t Make Great First Impressions. The Reflector Online. 2024.08.28.